Liofilizacja

Liofilizacja jest najdoskonalszym sposobem konserwowania żywności, za jej pomocą konserwuje się dziś prawie wszystkie substancje organiczne. Polega ona na  suszeniu sublimacyjnym zamrożonych substancji. W metodzie tej woda jest usuwana w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem, co umożliwia suszenie produktów  nieodpornych na ogrzewanie.

Technologia ta została opracowana w latach 50’ XX wieku dla potrzeb  amerykańskiego wojska i astronautów, aby ograniczyć wagę jedzenia nie pozbawiając go przy tym wartości odżywczych. Obecnie w procesie liofilizacji produkowana jest żywność z przeznaczeniem dla sportów ekstremalnych.  Produkty tego typu charakteryzują się duża przyswajalnością dla organizmu.

Najpierw  żywność trzeba poniżej -40°C, doprowadzi to do śmierci substancji powodujących fermentowanie naturalnego produktu, bakterii chorobotwórczych oraz pleśni. Następnie należy wytworzyć próżnię średnią, która jest niezbędna do zapoczątkowania sublimacji wody, po czym dostarczać w sposób kontrolowany ciepło podtrzymujące sublimację oraz wymrażać powstającą parę wodną. Proces ten jest na znacznie wyższym poziomie niż zwykła pasteryzacja czy sterylizacja.

Dzięki temu procesowi otrzymujemy żywność najczęściej w proszku, która jest łatwa do przechowywania i lekka, przy czym zachowuje pełne spektrum cennych składników naturalnych. Ponieważ produkty są suszone ze stanu zamrożonego, w niskich temperaturach, nie ulegają w nich degradacji witaminy i składniki biologicznie. Często produkty liofilizacji są silnie higroskopijne co oznacza znacznie lepsze ich wchłanianie przez organizm, niż innych produktów konserwowanych w tradycyjnej technologii.

Właściwości liofilizatów:

 

  • atrakcyjny, naturalny smak i aromat
  • niezmieniona wartość odżywcza i biochemiczna w stosunku do surowca
  • naturalny wygląd, kolor, kształt i struktura wewnętrzna
  • bardzo mała zawartość wody (1-2%)
  • zapakowany w szczelne opakowanie pozwala na wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach klimatycznych
  • mikroskopowo – porowata struktura o dużej powierzchni wewnętrznej pozwala osiągnąć stan pierwotny już po kilku minutach od nasączenia go wodą
Liofilizacja.
Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page