Wykorzystanie słodzików naturalnych

Wykorzystanie słodzików naturalnych. Obecnie zmienia się podejście do słodzików pozbawionych substancji odżywczych, takich jak popularny cukier. Wiadomo, że otyłość to jeden z większych problemów dzisiejszych czasów, zwłaszcza w Ameryce, a cukier odgrywa w niej znaczącą rolę. „Chemia” o nazwach Acesulfam K (acesulfam potasowy) czy sacharyna (imid kwasu o-sulfobenzoesowego) nie budzi jednak zaufania konsumentów. Prasa wyliczająca negatywne skutki zażywania tych środków cieszy się znacznie większą uwagą niż ta, która klasyfikuje je jako bezpieczne.

Przykładem słodzików naturalnych stanowiących alternatywę dla cukru oraz produktów chemicznych są liście stewii oraz ekstrakt z owocu mnicha. Już 30 lat temu niektórzy konsumenci używali ich aby słodzić napoje. Stewia od wieków była używana w swojej ojczyźnie – Paragwaju, a Japonia od 1970 roku uznaje ją za bezpieczną dla zdrowia. Od 2008 roku pozyskiwany z niej ekstrakt znajduje się na liście bezpiecznych składników dla pożywienia i napojów amerykańskiej Agencji Żywności i Leków. Owoc mnicha, podobnie jak stewia, jest naturalny i nie ma kalorii. Chińczycy używają go od 13-tego wieku.

Słodziki mają specyficzne smaki (jak np. odrobina goryczy w stewii), ale łatwo je przystosować w produktach spożywczych. Jedną ze wczesnych strategii wprowadzenia stewii na rynek był marketing zachęcający odbiorców do korzystania z tego słodzika (na przykład poprzez kampanie społeczne) oraz późniejsze wyraźne zaznaczanie na produkcie, że jest słodzony stewią. Dzięki temu konsumenci zachęceni przez kampanię chętniej je kupowali. Dziś stewia jest przez wielu uważana za bardzo zdrową i atrakcyjną. Przedsiębiorcy mogą ostrożnie wprowadzać innowacyjny słodzik, na przykład w nowych produktach. Warto się nad tym zastanowić.

Skontaktuj się z nami!

Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page