Podgrzewanie omiczne

Podgrzewanie omiczne (nazywane również podgrzewaniem przy użyciu oporu elektrycznego lub podgrzewaniem elektrycznym) to zaawansowana metoda przetwarzania żywności, w czasie której produkt spożywczy, pełniący rolę opornika, jest podgrzewany za sprawą przechodzącej przez niego elektryczności. Energia elektryczna przechodzi w ciepło, co powoduje szybkie i równomierne podgrzanie. Jest to  metoda konserwacji wykorzystywana do dezaktywacji bakterii lub innych procesów, jak np. pasteryzacja, parzenie, fermentacja, suszenie, rozmrażanie. Ta przyjazna dla środowiska technologia ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym.

Podczas gdy w przypadku podgrzewania tradycyjną metodą możliwy jest spadek jakości produktu ze względu na wolne przewodzenie ciepła, podgrzewanie omiczne równomiernie podgrzewa całą masę, a więc produkt końcowy ma o wiele lepszą jakość, a na dodatek możliwe jest podgrzanie większych ilości pożywienia. Podobnie jak inne sposoby obróbki termicznej, w metodzie tej mikroorganizmy  zabijane są za sprawą ciepła. Czas przydatności do spożycia produktów przetworzonych przy użyciu podgrzewania omicznego jest podobny do czasu przydatności produktów puszkowych i sterylnych. Metodę tą można stosować do produktów płynnych z dużymi cząsteczkami, jak np. zupy, gulasze i owoce w syropie oraz do płynów wrażliwych na ciepło. W wielu krajach przy jej pomocy produkowane są sosy z owocami, np. we Włoszech, Francji, Meksyku czy Japonii.

Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej!

Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page