Pulsacyjne pole elektryczne (PEF) to nietermiczna metoda konserwacji jedzenia, która wykorzystuje krótkie pulsy elektryczności do wyeliminowania drobnoustrojów oraz praktycznie nie powoduje zmian w jakości pożywienia. Technologia ta ma na celu zaoferowanie konsumentom produktów spożywczych wysokiej jakości. W tym aspekcie jest uważana za lepszą niż tradycyjna obróbka termiczna, która narusza pewne walory jedzenia. Konserwacja przy użyciu pulsów elektrycznych natomiast zabija mikroorganizmy przy zachowaniu koloru, smaku, tekstury i odżywczych wartości nieprzetworzonego pożywienia. Polega ona na wysyłaniu pulsów o wysokim napięciu płynnym lub pół-płynnym produktom umieszczonym między dwiema elektrodami.

Przetwarzanie Pulsacyjnym Polem Elektrycznym (PEF) powoli przechodzi z laboratorium na rynek. Tą innowacyjną metodę można wykorzystywać, aby przedłużyć trwałość płynnych produktów masowych, jak np. sok owocowy, mlko, jogurt czy zupa. Technologia ta może być też bez trudu używana do pasteryzacji płynów w niskiej temperaturze. Wyciśnięty sok pomarańczowy zakonserwowany tą metodą może zachować swoją świeżość nawet do 21 dni.

Aktualnie prowadzone badania nad tą technologią przynoszą obiecujące wyniki. Być może jest to przyszłość przemysłu przetwarzania żywności.

Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page