Od czasu swojego odkrycia na początku lat 1980, skrobia oporna staje się coraz bardziej rozpoznawalna. Jest to wyjątkowy węglowodan, którego formuła przypomina skrobię, lecz gdy wnika w układ trawienny, zachowuje się jak błonnik. Jest oporna na trawienie (stąd jej nazwa) i zapewnia korzyści zdrowotne, choć jest tylko w połowie tak kaloryczna jak tradycyjna skrobia.

Skrobia oporna tak jak błonnik pomaga obniżyć cholesterol, zmniejsza ryzyko raka układu pokarmowego oraz chroni przed chorobą naczyniowo-sercową. Jest ona szczególnie pomocna w walce z cukrzycą i insulinoodpornością, a to dlatego, że reguluje poziom cukru we krwi oraz ilość kalorii jako że zwiększa sytość posiłków. Kiedy przechodzi przez okrężnicę, fermentuje się i zachowuje jak silny probiotyk. Bakterie przewodu pokarmowego, które karmi, polepszają trawienie i walczą ze złymi bakteriami. A to tylko kilka z potwierdzonych badaniami naukowymi korzyści płynących z sody opornej.

Naturalnie występuje w bananach, ziemniakach, pasternakach oraz w roślinach strączkowych (fasola, groch, soczewica), a także w zbożach (jęczmień, ryż, kukurydza). Stąd również przedsiębiorcy mogą ją pozyskiwać. Ma trzy odmiany. Tak jak zwykła skrobia, skrobia oporna składa się z chemicznie związanych cząsteczek glukozy. W przeciwieństwie do skrobi jednak, zbijają się one w masę i odpychają enzymy trawienne.

Składnik ten zaczyna być znany głównie ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Wystarczy tylko dodać do posiłku gotowy dostępny na rynku produkt. Zdecydowanie przykuwa ona obecnie uwagę konsumentów.

Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page