?> Przekąska Przyszłości - Polski Klaster Spożywczy

Kawy, Słodycze, Kawiarnia, Ciasto, Biurko, Dzień, ChlebStartup Solar Foods rozwinął proces, który używa energię odnawialną i dwutlenek węgla, który zatruwa nasze powietrze, do wytworzenia białka o nazwie Solein. Według producenta proces ten jest 100 razy bardziej ekologiczny niż wyprodukowanie innych źródeł białka, nawet tych produkowanych z roślin. Jeżeli uda się ten proces przełożyć na produkcję masową, może to zapobiec niszczącemu wpływowi rolnictwa na planetę, jak również zapewnić żywność w miejscach gdzie tradycyjne rolnictwo jest niemożliwe ze względu na warunki środowiska np. na kołach podbiegunowych i pustyniach. Białko Solein jest odpowiednie dla osób stosujących różne diety żywieniowe jak również dla osób, które ich nie stosują. Może zostać użyte w różnych rodzajach żywności jako dodatkiem albo główny składnik. Technika produkcji tego białka została opracowana w fińskim startupie na bazie badań prowadzonych przez NASA. Polega on na produkcji jednokomórkowych białek z wody, dwutlenku węgla i prądu. Proces Wafel, Belgijski, Śniadanie, Żywności, Posiłek, Pyszneten jest niezależny od pogody i nawadniania oraz jest nieograniczonym źródłem białka w przeciwieństwie od tradycyjnego rolnictwa. Metoda produkcji oparta jest na fermentacji gdzie ostateczne produkty smakują jak mąka pszenna. Bakterie mlekowe oraz drożdże są w stanie wyprodukować przy pomocy odnawialnych źródeł energii i dwutlenku węgla pełnowartościowy produkt. Czyste powietrze i natura Finlandii zainspirowała powstanie procesu wytwarzania żywności przy jednoczesnym pochłanianiu emitowanego dwutlenku węgla z atmosfery. Zaznaczyć trzeba, że ten proces jest całkowicie niezależny od rolnictwa. Nie wymaga żyznej ziemi ani nawadniania. Wymyślony został podczas programu kosmicznego NASA i został przejęty do dalszych badań przez Technical Research Centre of Finland i Lappeenranta University of Technology. W 2018 Europejska Agencja Kosmiczna zawarła współpracę z Solar Foods w celu rozwiązania problemu wytwarzania żywności podczas misji kolonizacyjnej na Marsa. Zadecydowała o tym wysoka zawartość białka w ostatecznym produkcie. Produkt ten składa się w 50% z białka, w 25% z węglowodanów i w 10% z tłuszczu. Pozostałe 15% są to różne dodatki np. witaminy i minerały. Do wyprodukowania kilograma wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. Do wyprodukowania kilograma soi potrzeba 2500 litrów wody. Wyprodukowanie kilograma Solein wypada przy tych wartościach nierealnie nisko bo potrzeba tylko 10 litrów wody. Jest to 100 razy bardziej ekologiczne od tradycyjnej produkcji białka z mięsa. Równie dobrze wypada Solein w plonach na metr kwadratowy używanej powierzchni. Z metra kwadratowego powietrzni można uzyskać 10 razy więcej plonów Solein niż soi. Możemy się spodziewać tego, że prędzej czy później Solein znajdzie się na naszych talerzach.

 

Przekąska Przyszłości